Válečná zóna Champagne
Nepokoje, které eskalovaly v regionu v roce 1911, měly hned několik spouštěcích faktorů. V první řadě je potřeba zmínit oddělený systém výrobců a pěstitelů, který v Champagne dodnes funguje. Velkou část produkce šampaňských vín totiž leží v rukou velkých firem, které ovšem nevlastní vinice potřebné pro výrobu svých vín. Hrozny nakupují od nezávislých pěstitelů. Historicky model vznikl díky kapitálové náročnosti výroby šampaňských vín, málokterý pěstitel hroznů si mohl dovolit zainventovat do vlastního vinařství a vyrábět své vlastní bubliny. Tento obchodní model však logicky doprovázají protichůdné obchodní zájmy obou stran. Výrobci chtějí nakoupit hrozny za co nejméně a pěstitelé prodat za co nejvyšší cenu. Dlouho se dokázaly obě strany více či méně dohodnout, situace se začala dramatizovat na konci 19. století.
Rozmary počasí
Přelom století nezastihl pěstitele hroznů v Champagne v té nejlepší formě, osud jim hodil několik klacků pod nohy. Nepříznivé počasí v podobě nadměrných srážek a nečekaných mrazů likvidovalo úrodu několik let po sobě. V letech 1902 až 1909 velkou část úrody napadla plíseň. Přidala se i smrtonosná mšička révokaz, která na zdejší vinice dorazila až z Languedocu. Situace byla korunována záplavami a krupobitím v roce 1910, kdy bylo zničeno asi 96 % místní úrody. Pěstitelé hroznů byli na kolenou, ale šampaňské domy chtěly prodávat dál.
V této době se tak začaly značně zvyšovat dovozy hroznů z jiných vinařských oblastí, které měly díry v místní produkci zacelit. Situaci ulehčil rozvoj železnice, takže nebyl problém dovážet z údolí Loiry, jihofrancouzského Languedocu nebo až z Německa či Španělska. Dovezené hrozny byly navíc nakupovány za podstatně nižší ceny, než hrozny vypěstované v Champagne. Jelikož neexistovala žádná pravidla či zákony upravující způsob výroby šampaňských vín, brzy začala vína z dovezených hroznů trhu dominovat.
Papinův hrnec
Frustrace místních pěstitelů dosáhla vrcholu, ale mělo být ještě hůře. S nízkými cenami hroznů dovážených ze zahraničí začaly šampaňské domy tvrdě tlačit na místní pěstitele ohledně výše výkupních cen. Do praxi vstoupila také novinka v podobě tzv. nákupčích, jejichž úkolem bylo jménem šampaňského domu jednat s pěstiteli a snažit se dosáhnout co nevýhodnějších nákupních podmínek. Je potřeba si uvědomit, že situace tehdy byla výrazně odlišná od té současné. Nabídka hroznů převyšovala poptávku a v kombinaci s povolenými dovozy hroznů měli výrobci všechny trumfy na své straně. Výkupní ceny stlačené na minimum přispěly ke zmaru šampaňských pěstitelů a řadu z nich dovedly až na pokraj chudoby. Dnes nepředstavitelná situace. Mezi vinaři a pěstiteli začala otevřená válka.
Prvním zaznamenaným incidentem je francouzská verze slavné Boston Tea Party. Pěstitelé totiž v okolí měst Damery a Hautvilliers zastavili vozy s dováženými hrozny z údolí Loiry a svrhli je do řeky. Ve svém tažení následně pokračovali přímo u některých výrobců, kteří byli známí dovozem nešampaňských hroznů. Také jejich zásoby hroznů vzaly za své. Nepokoje gradovaly v městečku Ay, kde rozvášněný dav 6000 protestujících nenechal kámen na kameni. Plenilo se, pálilo se, a to nejen v rámci šampaňských domů, odneslo to i běžné obyvatelstvo. Velká část městečka lehla popelem. Klid do oblasti přineslo až povolání 40 000 vojáků.
Marne vs Aube
Po zklidnění situace zareagovala vláda schválením oblastí, jejichž hrozny mohou být pro výrobu šampaňského použity. Naneštěstí ve svém návrhu vynechala místní oblast Aube, což se nelíbilo jejím pěstitelům. S ohledem na obavu ze opětovného vypuknutí nepokojů nakonec vládní úředníci do návrhu Aube zahrnuli. Ani to ovšem nepřispělo k uklidnění situace. To co potěšilo pěstitele v Aube na druhé straně rozhořčilo sousední pěstitele z oblasti Marne, která tímto přišla o své výsadní postavení. Začali pálit vinice v Aube, ničili sklepy místních vinařů. Hektolitry vína přišly na zmar. Vyhrocenou situaci uklidnil definitivně až začátek první světové války, kdy se všechny znepřátelené strany spojily za účelem společného zájmu - ochrany Francie.
Vznik AOC Champagne
Nakonec se podařilo najít společnou řeč a vláda spolu s místními zástupci pěstitelů a výrobců dala dohromady pravidla pro apelační systém AOC Champagne. Klíčovou novinkou přitom bylo, že pro vína s tímto označením lze používat pouze hrozny z místních vinic. Navíc byl vytvořen klasifikační systém jednotlivých vesnic, na základě něhož jsou stanovovány výkupní ceny hroznů. Jednotlivé obce jsou ohodnoceny na stupnici kvality v rozmezí 80 – 100 procentních bodů. Záleží, zda se jedná o vinice, které se nachází na území nejlepších obcí tzv. Grand Cru nebo v kategorii Premier Cru. Systém se dnes striktně nedodržuje, ale stále slouží jako velmi účinný nástroj pro úpravu vztahů a cen mezi pěstiteli hroznů a velkými šampaňskými domy.
Díky pravidlům ohledně původu hroznů a neuvěřitelnému rozvoji produkce šampaňských vín se karty otočily a trumfy jsou dnes spíše v rukou pěstitelů. Nabídka je omezená, poptávka neustále roste. Velkým problémem současnosti je například rostoucí popularita růžových šampaňských, která bere červené hrozny pro výrobu tradičních šumivých vín. Některé oblasti hlásí nedostatek suroviny. To je také důvodem, proč se v posledních letech čím dál tím intenzivněji mluví o rozšíření oblastí, povolených pro pěstování šampaňských hroznů, o další přilehlé vesnice.
Více o vínech na www.podkorkem.net
Mikuláš Duda
Podzimní filmové vínovinky
Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.
Mikuláš Duda
Americko - francouzské války o víno
Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.
Mikuláš Duda
Mladé vinařské pušky
Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).
Mikuláš Duda
Teroristou ve jménu vína
Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.
Mikuláš Duda
Více či méně alkoholu?
Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Policejní zásah na Benešovsku. Muž zabarikádovaný v domě hrozil, že si ublíží
Policisté v úterý ráno zasahovali v obci Nespeky na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž....
Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště
Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...
Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let
Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...
Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil
Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...
Prodej, stavební pozemek, 872 m2, Zliv, okres České Budějovice
Zliv, okres České Budějovice
3 401 000 Kč
- Počet článků 62
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1374x